Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu kullanabilirsiniz. DRBL sunucusunun iki şekilde kullanımı vardır.
a- Debian, Redhat, Ubuntu, Fedara, Centos, Suse gibi linux türevi işletim sistemleri üzerine DRBL kurulumunu yaparak kullanabilirsiniz.
b- DRBL sunucusuna ait tüm bileşenleri içeren canlı(live) olarak hazırlanan sistemi cd/dvd veya usb belleğe yazarak kullanabilirsiniz.
Bu makalede ikinci yöntem kullanılacaktır.
1- Ön Hazırlık
-DRBL canlı(live) işletim sistemini http://drbl.org/download adresinden indirebilirsiniz. Bu makale hazırlanırken “DRBL-live-xfce-2.1.2-7-amd64” sürümü kullanılmıştır.
-İndirdiğiniz iso dosyasını sisteminizi boot edebilmek için cd/dvd veya usb belleğe yazınız.
-İmaj yüklemek istediğiniz bilgisayarların PXE/Ethernet Kartı üzerinden boot özelliğinin olduğunu kontrol ediniz.
-Yüklemek istediğiniz imajı hazır hale getiriniz. (Hazırda imajınız bulunmuyorsa bu yazıdan faydalanarak imaj alabilirsiniz.)
-Aşağıdaki şemada gördüğünüz yapıyı hazır hale getiriniz.
2- Clonezilla Server’ın Yapılandırılması
-Sunucu olarak kullanmak istediğiniz sisteminizi hazırladığınız cd/dvd veya usb bellek ile başlatınız. Açılan sisteminizde karşınıza gelen DRBL grub ekranından “DRBL Live (Default settings)” seçeneğini seçiniz.
-Dil seçimi, klavye düzeni gibi seçenekleri seçtikten sonra sistemin grafik ekranda başlaması için 0 (sıfır) ‘a basarak devam ediniz.
-Açılan grafik arayüzünde masaüstünde bulunan “Clonezilla server” ‘ı başlatınız.
-Sunucunun ethernet kartına sabit ip vermek için “static” seçeneğini seçiniz.
-DRBL server üzerindeki dhcp konfigürasyonundaki ip aralığı 192.168.100.0 – 192.168.100.100 olarak belirlendiği için sizde aynı subnette bulunan bir ip atayınız.
-Netmask, Default Gateway ve Nameserver bilgilerini giriniz.
Netmask : 255.255.255.0 – Gateway : 192.168.1.254 – Nameserver : 8.8.8.8
-Kullanıcıların PXE/Etherboot üzerinden bağlantı sağlayacağı gibi bilgiler içeren adımı “Y” tuşuna basarak onaylayınız.
-Yüklenecek imajın harici bir diskte tutulduğunu varsayarak bu diski sisteme bağlamak için “local dev” seçeneğini seçiniz.
– Yüklemek istediğiniz imajın bulunduğu diski sunucuya bağlayınız. Sisteme bağlanması için 5sn bekleyiniz ve devam ediniz.
-Sunucuya bağladığınız ve yüklemek istediğiniz imajın içerisinde bulunduğu diski seçiniz.
-Disk içerisinde yüklemek istediğiniz imajın bulunduğu dizini seçiniz.
-Sistem diski kullanım bilgilerini veren 2 adet bilgi ekranınıda onaylayarak geçiniz.
-Tüm kullanıcılarda geçerli olması için “All Select all the clients” seçeneğini seçiniz.
-Expert modu seçerek devam ediniz.
-İmaj yükleme işlemi yapmak için “restore-disk” seçeneğini seçiniz.
-Şekilde gördüğünüz seçenekleri seçerek devam ediniz. Ayrıca yüklemek istediğiniz imaj Windows imajı ise ve kuracağınız imajların farklı hostnamelere sahip olmasını istiyorsanız “-hn0 PC” veya “-hn1 PC” seçeneklerinden birisini de aktif hale getirebilirsiniz.
-Disk bölümü oluşturma seçeneklerinden default olan “Use the partition table from the” seçeneğini seçiniz.
-DRBL’in farklı bir özelliği ile ilgili olan bu adıma imaj yükleme işleminde gerek duyulmayacağı için “Skip this option” seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçiniz.
-İmaj yükleme işlemi bittikten sonra imaj yüklenen sistemlerin yapmasını istediğiniz işlemi seçiniz.
reboot: İşlem bitince bilgisayarı yeniden başlatır.
poweroff : İşlem bitince bilgisayarı kapatır.
choose: İşlem bitince ne yapmak istediğinizi seçmenizi bekler.
true: İşlem bitince herhangibir işlem yapmaz.
-Yüklemek istediğiniz imaj dosyanızı seçiniz.
-İmajın yükleneceği hedef diskteki bölümü seçiniz.
-Birden fazla kullanıcıya imaj yükleyebilmek için “multicast restore” seçeneğini seçiniz.
-Birden fazla kullanıcıya imaj yüklemek için 3 ayrı seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden size uygun olanı seçip devam ediniz. (Bu makalede “clients+time-to-wait” seçeneği seçilmiştir.)
Clients+time-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen kullanıcı sayısı ve belirlenen zaman diliminin tamamlanmasını bekler.
Time-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen zamanı bekler.
Clients-to-wait: İmaj yükleme işlemine başlamadan önce belirlenen kullanıcı sayısını bekler.
-İmaj yükleme işlemine başlamadan önce beklenilecek kullanıcı sayısını giriniz. Bu sayı kadar kullanıcıdan istek gelmediği sürece imaj yükleme işlemi başlamayacaktır.
-İmaj yükleme işlemine başlamadan önce beklenilecek zamanı saniye cinsinden yazınız. Belirlediğiniz süre geçmeden imaj yükleme işlemi başlamayacaktır.
-DRBL ortamının hazırlanması, Clonezilla Serverın başlatılması ve DHCP servisi ile ilgili bilgi veren aşamayı onaylayarak geçiniz.
-İmaj yüklemek istediğiniz kullanıcıların aynı ağa bağlı olduğunu kontrol ediniz ve bu adımı da onaylayınız.
-Clonezilla Server belirlediğimiz imajı kullanıcılar tarafından yüklemeye hazır hale getirdi ve kullanıcıların bu imajı yüklemesini beklemektedir. İmaj yükleme işleminiz bitmeden önce bu ekranı kapatmamanız gerekmektedir. İmaj yükleme işlemi bittikten sonra imaj yükleme işlemi ile ilgili bilgiler bu ekran üzerinden size verilecektir.
3- İstemci Bilgisayarlara İmaj Yüklenmesi
CloneZilla Server tarafından yüklenmek üzere hazırladığımız imajı bilgisayarlara yüklemek için imajı yüklemek istediğimiz bilgisayarların ethernet üzerinden boot olma özelliğine sahip olmaları gerekmektedir. Bu özelliğe sahip olmayan bir bilgisayara bu şekilde imaj yüklemeniz mümkün olmayacaktır.
-Bilgisayarınızın “BIOS” bölümüne girerek Boot bölümünden ilk seçenek network kartınız olacak şekilde yapılandırınız.
-Ethernet kartınız üzerinden boot olan bilgisayarınız açıldığında ağınızda bulunan dhcp sunucusundan bir ip alacak ve CloneZilla Server ile haberleşmeye başlayacaktır.
-CloneZilla Server ile haberleşmeye başlayan bilgisayarınız DRBL ‘in sağladığı grub ekranına geldiğinde aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi yüklemek istediğiniz imajı seçebileceğiniz bir seçenek olacaktır. Bu seçeneği seçerek devam ediniz.
-Bilgisayarınızda bulunan diskteki verilerin silineceği uyarısını “y” tuşuna başarak onaylayınız.
-İmaj yükleme işlemi başladıktan sonra aşağıdaki şekilde yükleme detayları ile ilgili bilgi veren ekranı görebilirsiniz.
Kullanıcılara imaj yükleme işlemi bittikten sonra DRBL arayüzünde açık olan konsolda yükleme işleminin sonucuna ait bilgiler verilecektir. İmaj yükleme işlemi bittikten sonra DRBL sunucusunu kapatabilirsiniz.
Kaynaklar :
Elinize sağlık, bir internet cafe işletmecisi olarak işime yarayacak bir yazı olmuş.
merhaba bunu intertet cafe için deneyebildinzmi. denediyseniz süre ve performans nasıl acaba?
Merhaba,
İnternet kafe olmasada benzer yapıda bir projede kullandığımda 20GB ‘lık bir imajı 1Gbit bağlantı ile 20 bilgisayara ortalama 1 saatte yüklemiştim. Tabi 1Gbit 20 kullanıcıya bölününce buradan performans kaybı yaşanıyor. Şimdiki switchlerde 10Gbit bağlantı ile Clonezilla Server hazırlanırsa daha performanslı olacaktır.
Sonuç olarak performans için en önemli etken imaj boyutu ve bağlantı hızıdır.
Teşekkürler, faydalı olmasına sevindim.
Clonezilla konusunda çok detaylı ve güzel yazılarınız var. Elinize sağlık.
Merhaba Musab bey, Ben clonezilla serverı usb boot ettim. ama yedeği kurmaya çalışırken yedeğin olduğu usb yi görmüyor ve bu yüzden diğer bilgisayarlara image yükleyemiyorum. USB yedeği görmemesinin nedeni ne olabilir?
Merhaba,
İmajın bulunduğu diski Şekil 9 ‘daki aşamada taktığınızda sistem görüyor mu? Öncelikle bundan emin olmanızı öneririm.
Ayrıca imaj alırken imajın yüklenebilirliğini kontrol ettirmiş miydiniz?
Kolay gelsin.
Hayır görmüyor elimde bir yedek oluşturdum usb harddiskte kayıtlı ama taktığımda yedeği görmüyor….(mesela clonezilla ile yedek alırken görüyor ama image yüklerken usb harddiski görmüyor…)
Clonezilla Live ile imaj alırken değil de yüklerken görüyor demek istediniz sanırım. Clonezilla Live ile yüklerken görüyorsa Clonezilla Server ‘ında görmesi gerekiyor aslında.
Problemin nerede olduğunu anlamak için soruyorum. Harddiski taktığınızda harddiski mi görmüyor yoksa harddiski görüp imaj seçme aşamasına geldiğinde yüklencek bir imaj mı görmüyor? (Yani sorun Şekil-10 da mı yoksa Şekil-19 da mı? )
şöyle detaylı anlatim.
Mevcut elimdeki bilgisayarın clonezilla ile yedeğini aldım ve usb harddiskime kaydettim. clonezilla server ile diğer bilgisayar kurmaya çalıştığımda şekil 10 da image yerleri gözükmüyor
Bu durumda; DRBL masaüstünde iken diski takınız ve masaüstünde bulunan GPARTED aracı ile takdığınız diskin sisteme mount olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. GPARTED ‘ı açtığınızda sisteme bağlı olan disklerinizi sda sdb sdc … şeklinde sağ üst kısımda listelenecektir. Eğer burada imajınızın olduğu diski göremiyorsunuz diski sisteminize manuel mount etmeniz gerekir.
Yardımcı Olduğunuz İçin Teşekür Ederim….
Musab bey merhabalar
Ayni durum bendeki denemede de gerceklesti gparted ile baktigimda disk gorunuyor ancak mount secenegi aktif degil.bunun uzerine bende imaji diger bolumlere atmistim.buna ragmen o imaji gostermekte sıkıntı yasadim bunun icin ne onerirsiniz. Tesekkurler
Merhaba,
Aldığınız imajı aşağıdaki yazımdan faydalanarak yüklemek istediğinizde de göremiyor musunuz? Ayrıca DRBL ve Cloneziila da default olarak NTFS sistemleri tanıması için ntfs-3g paketi yüklüde gelse imaj alacağınız diski FAT32 olarak formatlayıp tekrar denemenizde yarar var.
http://www.musabyardim.com/clonezilla-ile-imaj-olusturma-ve-imaji-geri-yukleme/
Kolay gelsin.
Öncelikle çok güzel bir açıklama olmuş. Teşekkür ederiz. Ben internet cafemde bunu uygulamak istedim.Clonezilla ile bir tane pcnin imajını aldım. Laptop bilgisayarımı switche bağlayıp Clonezilla server üzerinde yazıda gösterdiğiniz üzere gerekli ayarları yaptım fakat imaj yüklemek istediğim bilgisayarları ethernet kartımdan boot ettiğim zaman ip alamıyorlar yani haberleşemiyorlar. Bir yerde hata mı yapıyorum yoksa eksik bir şey mi var ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Serkan Bey,
Şekil11 ile Şekil12 arasında consolda bir takım işlemler otomatik olarak yapılmaktadır. Bu işlemleri dikkatlice inceleyerek DHCP sunucusunun başlatılıp başlatılamadığını kontrol edebilir misiniz?
“#Starting DHCPD Server…………[OK] ” gibi bir ibare olması gerekir
İkinci kontrol yönteminizde dhcp ‘den ip almak üzere yapılandırılmış üzerinde sistem kurulu bir istemciyi aynı switche bağlayarak ip alıp almadığını kontrol etmek olabilir.
Ayrıca DRBL sunucusunda bir console açarak “#cat /etc/dhcp/dhcpd.conf” komutunu çalıştırıp “#allow members of “DRBL-Client” dizini bakıp hangi ip aralığında ip ‘ler dağıtması gerektiğini kontrol edebilirsiniz. Sürüm farklılıklarından dolayı benim yapılandırdığım konfigürasyona göre sizinki uyumsuz olabilir.
Son olarak aşağıdaki videoyuda incelemenizde fayda görüyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=gZtNSKAUcag
Kolay gelsin.
İlginiz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz bölümde dhcp sunucusu ilk denemede fail oluyor fakat hemen alt satırda tekrar başlatılıp ok durumuna geliyor. İzlediğim videoda da aynısı oluyor.
Ek olarak galiba kullandığım sürümden olsa gerek sadece ip gireceğim bir ekran geliyor. Yani sizin yazıda bahsettiğiniz gateway ve nameserver numaralarını gireceğim bir ekran gelmiyor.
Son olarak internet cafemde pcler ve adsl modem 24 port switch üzerinden bağlı. Şöyle bir konfigürasyon yapsam olur mu ? Clonezilla serverı çalıştırdığım laptopu modeme bağlsam ve çalıştırsam Ip ayarlarınıda kendi iç ağıma göre yapsam olur mu ? İç ağımda ip ler 192.168.2.XXX olarak gidiyor . Clonezillayı atıyorum 192.168.2.200 olarak ayarlasam olur mu ?
Muhtelemen ortamda bulunan başka bir dhcp sunucusu var. Buda modeminizdeki dhcp sunucusu açık olabilir diye düşünüyorum. Bahsettiğiniz şekilde de denemekte fayda olacaktır. Ek olarakta bir kez Clonezilla Server’ı yapılandırmaya kalkınca bir takım ayarları hafızasında tuttuğu için yapılandırma değişikliği yapmadan önce DRBL Server’ı restart etmenizde yarar var.
Evet hocam modemdeki dhcp sunucusu açık. Ben de ona bakmıştım ilk. Olmazsa yarın modem bağlantısını sökeyim switche direkt bağlayayım laptopu bir de öyle deneyeyim.Çok teşekkür ederim ilginiz için.
Hocam Merhaba
Bende usb yi göstermekte zorlandım daha sonra bi şekilde gösterdim lakin istemci makineyi network boot ettiğimde “unable to find target hard drive : sdc !!! ” die bi hata alıyorum clone işlemi baslamiyor. Yardımcı olursanız sevinirim hocam.
Merhaba,
Yüklemek istediğiniz imaj ile disk boyutu uyumsuz veya mbr ‘den dolayı sorun yaşıyor olabileceğinize dair birkaç yorum okudum. Aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.
http://sourceforge.net/p/clonezilla/discussion/Clonezilla_live/thread/0de89c77/?page=1
Merhaba arkadaşlar. Ben bu yöntemi kullanarak imaj alıp. Programı çalıştırdım. ip ayarlarını kendi yaparak ip aralığını belirledi. imaj atacağım bilgisayar ayarlarını da yaptıktan sonra çalıştırdım. Misal 192.168.100.1 server ın başlangıç ip si ise bilgisayarı 192.168.100.2 den başlatıp bir dos ekran görüntüsü veriyor. Fakat Şekil-2-DRBL açılış ekranına benzer ekrana geçmesi gerekirken geçmiyor. Sebebi ne olabilir.
Merhaba,
Client’ı network üzerinden boot ettiğinizde önce “Şekil-29” ardından “Şekil-30” gibi bir ekran gelmesi gerekiyor? Bu ekranlar mı gelmiyor?
Hocam merhabalar
Bugün sizin anlatımlarınızı kullanarak bir grup bilgisayara imaj yükledim sorunsuz bir şekilde yüklendi
Farklı bir gruba imaj atarken bir bilgisayarım kendini resetledi(donanımsal sorunlardan) ve diğer bilgisayarların veri alışı dondu
Bunun için bir ayar var mı? yani ağdan bir bilgisayar kopsa bile clonlama devam edecek
veya benim sorunum başka sebeplerden mi?
Güzel yazı ancak birşey soracağım,
Benim elimde acronis ile universal olarak alınmış bir yedek dosyası var.
Bu yedek dosyasını clonezilla ile dağıtmam mümkün mü?
Bunu nasıl yapabilirim?
Acronis ‘in imaj türünü bilmiyorum ama olma ihtimalinide pek sanmıyorum.
Kolaylıklar.
Merhaba,
Bu faydalı çalışmanız için teşekkür ederim ancak elimde bulunan hp 1410-24g switch ile bir türlü PXE olarak cihazları boot edemiyorum. Zaten cihazlar boot ederken DHCP arıyor ve bulamıyorum haliyle. Acaba switch statik dağıtmıyor mu anlayamadım!
Statik ip kısmında 192.168.100.1 ve (Netmask,Gateway, Nameserver) ilgili kısımları girip enterladıktan sonra tekrar bu menüye dönüyor. Tekrar aynı girdiler sonrası diğer adımlara geçiyor.
Geri dönüşünüzü merakla bekliyorum.
Selamlar,
DRBL üzerindeki dhcp servisini kontrol edebilir misiniz?
Terminali açıp aşağıdaki komut ile kontrol edebilirsiniz.
/etc/init.d/dhcp3-server status
sonrasında bi restart atın isterseniz
/etc/init.d/dhcp3-server restart
İyi çalışmalar.
Bu kısmı bir şekilde hallettim ama imaj yüklenirken yarıda takılıyor ve RATE sürekli gb’lerden aşağı doğru iniyor ve yükleme %14’ler de falan kalıyor. Bunu neden yapar anlayamadım!
İmaj sağlam, switch gb switch. ultra book bir cihazdan 1tb’lık seagate diskle işlem yapıyorum.
Linux’e pek hakim değilim ama bu komutu girdiğimde no such file or directory diyor. Yolu bulamıyor ama neden? Halbuki iso dosyasını da siteden güncel stable versiyonu da indirdim!
aıo boot ag üzerinden yükleme
https://www.youtube.com/watch?v=z2nH3Xx1ius
paRT1
https://www.youtube.com/watch?v=aCDscqlFwLE